top of page
  • Writer's pictureKotihoito Linnea

Sydänviikko 2023 - Yhdessä liikkuen kohti terveempää sydäntä

Kevät saapuu taas, ja sen myötäSydänliiton järjestämä Sydänviikko 2023 on pian täällä! Tänä vuonna teemana on liikunta ja yhdessä liikkuminen, ja viikko ajoittuu toukokuun toiselle viikolle.

sydänviikko

Sydänviikon tavoitteet ja teema


Sydänviikko on vuosittainen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta sydänsairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Tänä vuonna keskitytään erityisesti liikuntaan ja yhdessä liikkumiseen, sillä ne ovat avainasemassa sydänterveyden ylläpitämisessä ja parantamisessa. Sana liikunta voi herättää monessa enemmän pakollisen tehtävän kuin hauskan ajanvietteen mielikuvan, ja tähän on saatava muutos! Jokaiselle nimittäin löytyy oma tapa liikkua, saaden siitä iloa itselleen ja sydämelleen.


Liikkuen kohti terveellisempää sydäntä ja elämää!


Liikunta on erinomainen keino edistää sydänterveyttä, sillä se tarjoaa monia hyötyjä sydämelle ja koko keholle. Säännöllinen liikunta auttaa alentamaan verenpainetta, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Se myös parantaa verenkiertoa, mikä auttaa happea ja ravinteita kulkeutumaan tehokkaammin kehon soluihin. Lisäksi liikunta vahvistaa sydänlihasta, jolloin sydän pystyy pumppaamaan verta entistä tehokkaammin. Tämä vähentää sydämen kuormitusta ja auttaa ehkäisemään sepelvaltimotautia. Liikunta edistää myös hyvän kolesterolin (HDL) määrää ja vähentää huonon kolesterolin (LDL) määrää veressä, mikä auttaa ehkäisemään valtimoiden kovettumista ja tukkeutumista. Säännöllisen liikunnan avulla voimme myös hallita painoa ja stressiä, jotka molemmat ovat merkittäviä sydäntautien riskitekijöitä.



Sydänviikko 2023 - Hyviä liikuntamuotoja sydämelle - löydä omasi ja nauti liikunnan ilosta


Sydämelle hyödyllisiä liikuntamuotoja on monia, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa liikkua. Tärkeintä on valita liikuntamuoto, joka on mielekäs ja sopii omaan kuntotasoon. Tässä muutamia vaihtoehtoja:


  1. Kävely: Kävely on helppo ja tehokas tapa liikkua. Se soveltuu kaikille, eikä vaadi erityisiä välineitä. Kävely vahvistaa sydäntä, parantaa verenkiertoa ja auttaa hallitsemaan painoa.

  2. Pyöräily: Pyöräily on matalan iskun liikuntamuoto, joka säästää niveliltä ja sopii erinomaisesti sydänterveyden edistämiseen. Pyöräily on myös ympäristöystävällinen liikkumismuoto ja hyvä tapa tutustua ympäristöön.

  3. Uinti: Uinti on erinomainen liikuntamuoto sydämelle, sillä se vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä lihaksia kokonaisvaltaisesti. Veden vastus tekee liikunnasta tehokasta, mutta samalla lempeää nivelille.

  4. Tanssi: Tanssi on hauska ja sosiaalinen liikuntamuoto, joka parantaa sydänterveyttä, tasapainoa ja liikkuvuutta. Tanssia voi harrastaa monipuolisesti eri tyyleillä ja intensiteetillä, joten jokainen voi löytää itselleen sopivan tanssilajin.

  5. Jooga ja Pilates: Jooga ja Pilates ovat hyviä liikuntamuotoja sydänterveydelle, sillä ne lisäävät liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa sekä auttavat hallitsemaan stressiä. Nämä lajit sopivat hyvin myös aloittelijoille ja eri-ikäisille ihmisille.

  6. Ryhmäliikunta: Ryhmäliikuntatunnit, kuten jumppa, zumba tai spinning, tarjoavat monipuolista liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Ryhmässä liikkuminen voi lisätä motivaatiota ja tukea terveellisiä elämäntapoja.


Muista aloittaa uusi liikuntamuoto maltillisesti ja kuunnella kehosi viestejä. Vältä liian kovaa rasitusta, jos olet aloittelija tai sinulla on sydänongelmia. Lisää liikunnan määrää ja intensiteettiä vähitellen, jotta kehosi ehtii sopeutua uuteen rasitukseen. Tärkeintä on löytää liikunnasta iloa ja nauttia yhdessä tekemisestä!



Liity Kotihoito Linnean kanssa sydänviikolle!


Tehdään yhdessä mukava Sydänviikko 2023, jossa nautitaan yhdessä liikkumisesta ja opitaan, kuinka liikunta voi parantaa sydänterveyttä. Otetaan liikunta osaksi arkea ja juhlaa, ja muistetaan, että yhdessä tekeminen lisää motivaatiota ja tukee terveellisiä elämäntapoja -



Lähde suunnittelemaan sydänviikon toteutusta jo tänään seuraavien vinkkien avulla:



1. Suunnittele yhteisiä liikuntahetkiä sydänviikolle


Sydänviikon aikana voitte järjestää erilaisia yhteisiä liikuntatapahtumia, kuten kävelyretkiä, pyöräilyretkiä tai jumppatunteja. Muista huomioida eri ikä- ja kuntoiset osallistujat, jotta jokainen voi löytää itselleen sopivan liikuntamuodon.


2. Suunnittele unelmien liikuntapäivä


Sydänviikolla vietetään myös Unelmien liikuntapäivää. Tämä on loistava tilaisuus tutustua uusiin lajeihin ja harrastuksiin. Tutustu paremmin Unelmien Liikuntapäivään ja siihen osallistumiseen Olympiakomitean sivuilta.


3. Käynnistä jäsen- ja varainhankintakampanjoita


Hyödynnä Sydänviikon teemaa ja järjestä kampanjoita, joilla voitte hankkia uusia jäseniä yhdistyksellenne ja kerätä varoja toimintaanne. Voitte esimerkiksi järjestää liikuntahaasteita, joissa osallistujat voivat lahjoittaa rahaa tietyn liikuntasuorituksen saavuttamiseksi.


4. Suunnittele sydäviikon somepostauksia


Sydänviikon aikana on tärkeää jakaa tietoa sydänterveydestä ja liikunnan merkityksestä. Voit suunnitella valmiiksi esimerkiksi blogikirjoituksia tai sosiaalisen median julkaisuita liikunnan hyödyistä sydämelle.


5. Tilaa Sydänviikko-paketti ja tukimateriaalia


Sydänliitto tarjoaa valmiita Sydänviikko-paketteja ja tukimateriaalia, joiden avulla voitte helposti järjestää omat Sydänviikon tapahtumanne!



Kotihoito Linnean sydänviikkoa voit seurata Instagramista: @kotihoitolinnea sekä nettisivuilta täältä blogin puolelta. Mukavaa kevättä kaikille, ja muistakaahan liikkua!





Comments


bottom of page